LinkedIn-mainonnan tiimimme Sofianna, Mirka ja Mikko

LinkedIn-mainonnan tiimimme palaverissa.

Viimeisen yhdeksän kuukauden aikana olemme käynnistäneet ja kehittäneet LinkedIn-mainontaa kymmenelle suomalaiselle B2B-yritykselle. Yritykset ovat pääosin 0,5–3 miljoonan euron liikevaihtoluokassa. Ensi viikolla starttaamme kymmenennen asiakkuuden. Joten tätä lukiessasi meillä on työstössä oman mainontamme lisäksi ainakin kymmenen LinkedIn-mainostiliä.

Tämän työn kautta meille on kertynyt tiimiin uskomattoman paljon oppeja. Tämän artikkelin tarkoituksena ei ole listata mitään absoluuttisia ja universaaleja oppeja tämän pohjalta.

Multa ymmärrettävästi kysytään usein, että mikä sanoisitte teidän kokemuksen perusteella tästä ja tästä LinkedIn-mainontaan tai laajemmin LinkedIn-markkinointiin liittyvästä aiheesta. Usein vastaan, että me opitaan vielä ja pystytään hiljalleen tiivistämään näistä opeista jotain toimintamalleja ja käytäntöjä, jotka toimii keskimäärin paremmin kuin toiset. Absoluuttistn totuuksien laukominen olisi mielestäni epäammattimaista.

Tästä huolimatta meidän havainnot näistä meidän pyörittämistä kampanjoista ymmärrettävästi kiinnostavat. Nämä tässä artikkelissa listatut havainnot ovat ennen sellaisia, jotka kirjasin alas alunperin yhteen LinkedIn-julkaisuuni yhdeltä istumalta. Jalostin ne nyt artikkeliksi.

Mainonnan kohdeyleisön määrittely on  TÄRKEin TYÖVAIHE

Kohdeyleisön tai -yleisöjen määrittäminen on todella tärkeä, mutta yllättävän haastava työvaihe.  Meidän mainonnan käynnistysprojekteissa tämä kuuluu toistaiseksi mainossuunnitelmatyövaiheen alle. Olen alkanut pohtia tämän työvaiheen irroittamista selkeästi omaksi ”rivikseen” jo meidän tarjouksissa. Asiakkaamme liiketoiminnan luonteesta riippuen tähän työvaiheeseen hurahtaa helposti meidän tiimiltä puolikas työpäivä. Mikäli mainonta halutaan startata useammalle kohderyhmälle, niin työmäärä usein vielä lisääntyy.

KOHDEYLeISÖN MÄÄRITTELY OLISI helpompaa selkeiden ICP-asiakasprofiilien perusteella

Suurimmalla osalla alle 3M€ vaihtavilla B2B-firmoilla ei vaikuta olevan dokumentoituja ICP-profiileja, joiden pohjalta yleisön rakennus olisi loogisinta ja helpointa aloittaa. Osin tästä syystä tuo kohdeyleisön määrittely ja siihen liittyvä työ korostuu onnistumisissa. Vielä yhdeksän kuukautta sitten ajattelin, että kohderyhmän rakennus ja määrittely olisi meidän tiimille enemmän kampanjatekninen työvaihe, joka tapahtuu verrattain nopeasti LinkedIn Campaign Managerissa. Ennen tätä vaihetta päädymme kuitenkin useimmiten sparrailemaan kohdeyleisöstä yleisemmällä tasolla asiakkaidemme johdon kanssa.

Käytämme kaikissa kampajoissamme “mikroyleisöjä”, joiden koko on 2000-25000 LinkedIn-Käyttäjää

Kaikissa pyöritämissämme kampanjoissa ja mainostileissä on tällä hetkellä käytössä  ”mikroyleisöt” mainonnan kohdentamisessa. Olemme itse alkaneet kutsua näitä mikroyleisöiksi sen takia, että ne ovat mekittävästi LinkedInin suosittelemia yleisökokoja pienempiä. LinkedIn itse suosittelee yleisöjen kooksi vähintään 50.000 käyttäjän yleisöä.

Olemme käyttäneet toistaiseksi vasta noin puolta MAhdollisista mainosmuodoista

LinkedInissä on laskelmieni mukaan mahdollista käyttää jopa 14 eri mainosmuotoa. Me ollaan toistaiseksi käytetty meidän pyörittämällä mainostileillä 7-8 eri mainosmuotoa. Tämä siis siitä huolimatta, että pyöritämme jo LinkedIn-mainontaa jo kymmenelle yritykselle sekä Suomessa että kansainvälisesti.  Mikäli yrityksesi kuukausittainen mediabudjetti on kuukaudessa 5000€, niin silloin voit käytännössä vasta harkita laajaa mainosmuotovalikoiman käyttöä. Tämä siis siksi, että suurin osa mainosmuodoista tarvitsee oman kampanjansa ja kampanjakohtainen miminibudjetti on noin 300 euroa kuukaudessa. Tähän kun yhdistää sen, että joihin mainosmuotoihin halunnet kuitenkin allokoida enemmän kuin minimibudjetin.

Kuvamainosten (single image ad) käyttö mainonnassa korostuu

Osin edellisestä kohdasta johtuen moni mainostaja käyttää havaintojeni mukaan mainonnassa käytännössä vain ja ainoastaan kuvamainoksia (Single Image Ads). On tähän varmasti syynä myös se, että kuvamainosten tuotanto on helppoa verrattuna moniin muihin mainosmuotoihin. Lisäksi kuvamainokset yksinkertaisesti myös toimivat hyvin.

Dokumenttimainoksilla tuot LinkedIn-fiidille eloon sivustollesi hautautuneita sisältöjä

Dokumenttimainoksilla pystyt tehokkaasti tuomaan sun kohderyhmän silmille pidempää sisältöä (kuten blogiartikkeleita tai asiakastarinoita), jotka pysyvät muuten melko menestyksekkäästi piilotettuna sivustosi syövereihin. Tässä alla kuva omassa LinkedIn-mainoskampajamme dokumenttimainoksen yhdestä sivusta.

Kuvassa LinkedIn-dokumenttimainosjulkaisu

Mainossisältöjen analysointi on yllättävä aikaa vievää työtä, joka on mainonnassa kehittymisen edellytys

Jos yrität tehokkaasti analysoida paljon mainossisältöjä sisältäviä kampanjaryhmiä ja kampanjoita LinkedIn Campaign Managerissa, niin saat silmät helposti ristiin. Toisaalta myöskään perustason Looker Studio -raportit eivät auta sellaisessa analyysissa, joka auttaa kehittämään mainontaa. Olemme aloittaneet hiljattain rakentamaan käyttäjäkohtaisia näkymiä LinkedIn Campaign Managerissa analyysityön helpottamiseksi.

LinkedIn-mainonta on ennen kaikkea investointi tulevaisuuden kasvuun

LinkedIn-mainontaa pitää mielestäni etenkin uutena mainostaja lähestyä ajatuksella: ”investoin nyt tulevaisuuden kasvuun” eli tunnettuuden ja Top-of-Mindin rakentamiseen kohderyhmässä, jonka pystyn tarkasti määrittelemään. – Lyhyen tähtäimen liidien generointi ei toimi tässä kanavassa.

Aloitimme oman LinkedIn-mainontamme marraskuussa noin 10.000 yrityspäättäjän yleisölle sillä ajatuksella, että puolen vuoden kohdalla arvioimme, että miten se on kannattanut. Toukokuussa on aika arvioida tätä. Tulen silloin varmasti kirjoittamaan suhteellisen kattavan ja rehellisen arvion mainonnan tehokkudeesta tänne.

Tarkkaan kohdennettu mainonta yhdistyy parhaimmillaan orgaaniseen henkilövetoiseen tekemiseen

Saadaksesi mainonnasta ja koko kanavasta (LinkedIn) kunnolla tehot irti, sun pitää saada (erityisesti asiantuntijafirmoissa) myös johto ja asiantuntijat aktivoitumaan. Josta tarvitset tällä saralla apuja, niin tutustu tähän Haamu-palveluun. Parhaat johdon ja asiantuntijoiden julkaisuista kannattaa siirtää ajatusjohtajamainoksina osaksi LinkedIn-mainonnan systeemiä. Meillä omassa mainonnassamme on käytössä tällä hetkellä useampi mun tekemä orgaaninen julkaisu.

Toivoittavasti sait tästä kirjoituksesta joitain uusia ajatuksia.

Mikko Rindell